Inici \ Menéndez y Pelayo \ Fets i temes \ La biblioteca del Menéndez y Pelayo
La història de la biblioteca de l’Institut té un doble origen. Per una banda, tenim el fons de la biblioteca de l’Institut Salmerón -anomenat Menéndez y Pelayo a partir de 1939. Per altra banda, tenim el fons de la biblioteca de la Mútua Escolar Blanquerna.
La Mútua Escolar Blanquerna s’havia fundat el 1923. Posteriorment, aquesta institució escolar privada va comprar el terreny de la Via Augusta i l’any 1932 va construir el nou edifici, projectat per l’arquitecte Jaume Mestres i Fossas, actual seu de l’Institut Menéndez y Pelayo. Inicialment, la biblioteca es va situar ocupant l’aula d’una rotonda, segurament, a la tercera planta.
Els efectes de la Guerra Civil. Just acabada la Guerra Civil a Catalunya, l’edifici de la Mútua Escolar Blanquera va ser requisat pel règim franquista. Al mateix temps, s’havia ordenat el canvi de nom d’“Instituto Salmerón” -creat el 1933 i ubicat en un palauet del carrer Muntaner- pel de “Instituto Menéndez Pelayo”, segons decret de 21 de febrer de 1939, i s’havia ordenat també el seu trasllat a l’edifici requisat a Blanquerna. El primer claustre del Menéndez y Pelayo en la nova seu es va fer el 15 de març de 1939, precisament, a la biblioteca de l’Institut.
La biblioteca va continuar funcionant en el mateix lloc on s’havia instal·lat en origen, a la tercera planta. El canvi immediat va ser que el fons que havia estat de Blanquerna -requisat- va passar a ser de l’Institut Menéndez y Pelayo, que alhora va incorporar el fons provinent de l’anterior Institut Salmerón, traslladat de l’edifici del carrer Muntaner. La imatge de sota ens permet veure la biblioteca ampliada i més plena. Aquesta ampliació es podria haver fet per acollir la biblioteca que va venir del Salmerón, però no podem assegurar si s’havia fet abans. Dels mobles d’aquesta antiga biblioteca se’n conserva alguna taula en l’actual aula històrica i alguna prestatgeria situada en un dels departaments.
Reubicacions en la planta segona. En la dècada dels cinquanta, la biblioteca es va traslladar a l’espai que ocupava la capella, a la segona planta. Més tard, durant els anys setanta, es va fer una doble ampliació de l’edifici, en la banda oest del terreny i cap al sud, en la zona propera a la Via Augusta. Amb motiu d’aquella ampliació es va tornar a traslladar la biblioteca, que tampoc no va canviar de planta, però que va ser instal·lada en els nous espais que donaven a la Via Augusta. A partir dels anys vuitanta, aquella la biblioteca va portar el nom de Joan Barberà, en homenatge a aquest professor de Filosofia de l’Institut.
Aquest nou emplaçament de la biblioteca a la segona planta es va allargar fins al 2004. Durant l’any 2003 es va plantejar traslladar la biblioteca a la planta baixa i aprofitar el trasllat per modernitzar-ne les instal·lacions.
Canvi de planta. El curs 2004/2005 va suposar un canvi radical en la biblioteca, que va abandonar el segon pis i va passar a la planta baixa de l’antic edifici de Mestres i Fossas, ocupant l’espai que havia estat de tres aules consecutives. El canvi es va aprofitar per a una millora substancial de la instal·lació tecnològica i per a una reordenació del fons documental. Durant l’estiu de 2004 es van fer les obres i el posterior trasllat a les noves instal·lacions. La nova ubicació va propiciar un entorn més favorable i de major accessibilitat. En aquell moment, la biblioteca només s’utilitzava a les tardes de 16h a 20h com a lloc d’estudi. Ja en el mateix curs 2004/2005, es va ampliar l’horari de la biblioteca a matins i migdies. El manteniment de les instal·lacions i el personal contractat per gestionar la biblioteca el va assumir l’AMPA del centre i continua així en l’actualitat.
A partir del curs 2006/2007 l’Institut Menéndez Pelayo va adscriure’s al projecte PUNTEDU. Aquest projecte del Departament d’Ensenyament de la Generalitat proposava la dinamització de les biblioteques escolars, i va representar la millora de les instal·lacions del Centre i l’ampliació de l’horari durant els matins.
Professionalització de la gestió. En el curs 2007/2008 l’AMPA va contractar un tècnic bibliotecari. Aquesta nova situació va suposar una millora substancial, que es va afegir a una ampliació del fons bibliogràfic de la biblioteca i es va iniciar la seva catalogació de forma tècnica i professional. Des d’aleshores la biblioteca s’ha convertit en un espai de dinamització de la lectura i de promoció de la cultura en general.
Incorporació al Projecte Educatiu del Centre. La continuïtat d’aquest projecte va provocar una gran millora en la biblioteca, apostant per un fons actualitzat i de qualitat i per la incorporació de nous serveis. La biblioteca abandonava així el paper passiu de “sala d’estudi” i passava a integrar-se al projecte curricular educatiu de l’Institut, preparant materials i exposicions, subministrant recursos a alumnes i professors, organitzant activitats culturals extraescolars però també integrades al projecte educatiu, com el Pla Lector del Centre, on la biblioteca adquireix avui un paper molt important.
Ampliació definitiva. Les últimes obres de reforma de l’edifici, segons projecte de l’arquitecte Eduard Calafell, durant el curs 2007/2008, van suposar una ampliació considerable de la biblioteca. Es va ampliar de manera notable incorporant els espais que havien estat el vestíbul d’entrada i l’administració. La reforma va comportar també la creació d’un fons bibliogràfic històric, ubicat en un espai específic de la nova biblioteca. Això va permetre posar en valor un conjunt de llibres que estaven magatzemats en diferents espais de l’edifici.
Web de l’institut Menéndez y Pelayo https://institutmenendezypelayo.cat/biblioteca/historia-de-la-biblioteca/
Llibre de registres de la biblioteca