Inici \ Col·leccions \ Mobiliari
L'institut Menéndez y Pelayo conserva elements de mobiliari de cert interès històric i artístic. La distribució d'aquestes peces a l'edifici de l'institut respon a criteris funcionals i estilístics, amb la voluntat de mantenir-ne l'ús en la mesura que la seva conservació ho faci possible.
Saleta de reunions.
Acull quatre peces d’estil déco, estil que es difongué i es popularitzà a partir de l’Exposició d’Arts Decoratives de Paris de 1925, en la qual participà amb gran èxit el Foment de les Arts Decoratives (FAD). Els mobles déco reflecteixen les aspiracions de modernització de la societat, amb línies senzilles i rectes, decoració amb motius geomètrics i l’ús de nous materials. Fou, al nostre país, un estil efímer, que en el mobiliari es combinà moltes vegades amb formes pròpies del Noucentisme, que també incloïa la modernització en el seu ideari.
Aquest conjunt, destinat a reunions, està format per un sofà i dues butaques de braços d’estructura de roure entapissades de nou amb pell sintètica, així com una tauleta de centre, també de roure. Destaca el penja-robes de peu de fusta de faig i bronze amb quatre penjadors de formes que recorden les del passamà de l’escala.
Butaca de braços de roure. Estil Art Déco. Sala de reunions.
Tauleta de fusta de roure. Estil Art Déco. Saleta de reunions.
Penja-robes de peu de fusta de faig, amb quatre penjadors de bronze. Estil noucentista. Sala de reunions.
Penja-robes de peu de fusta de faig, amb quatre penjadors de bronze. Estil noucentista. Sala de reunions. Detall.
En època de Blanquerna, alguns centres d’ensenyament, a més de les instal·lacions pròpies per a la docència, tenien una biblioteca i un àmbit destinat a un petit museu en el qual s’exposaven objectes que complementaven les lliçons. Eren exemplars d’animals i minerals exòtics –i per tant difícils de veure en aquell moment –, així com màquines i objectes pedagògics. Aquesta vitrina de fusta de roure és un exemple d’aquest mobiliari pràctic amb formes que anuncien un cert racionalisme.
Vitrina expositor biologia. Estil Art Déco.
Armari expositor taxidèrmia
Armari-vitrina pintat "a la cervesa"
Armari-vitrina pintat " a la cervesa"
Armari-vitrina pintat de negre
Armari-vitrina pintat de negre
Cadira de fusta de roure entapissada amb cuir sintètic i tatxes de cabota gravada.
L'Institut Menéndez y Pelayo conserva alguns elements que corresponen als primers anys de la Mútua escolar Blanquerna. Son mobles datats el 1923 que van ser utilitzats en les primeres seus de la Mútua escolar. Es conserva una fotografia que ho acredita. Aquest mobiliari va ser traslladat al nou edifici de la Via Augusta. Podem situar aquests elements en el context del desenvolupament de l'estètica noucentista a partir de fonts tradicionals, en la qual la decoració de boles en va ser una característica recorrent. Pel que fa les taules, conservem documentació gràfica original que acreditaria que, almenys les taules, son disseny personal del pedagog Alexandre Gali, director de la Mútua Escolar Blanquerna.
Vitrina Blanquerna. Estil noucentista. 1923
Vitrina Blanquerna. Estil noucentista. 1923
Taula de professorat Blanquerna. Estil Noucentista. 1923. Disseny d'Alexandre Galí. Recobriment de laminat de fòrmica i pom de calaix afegits.